Jednoduchý blikač

22.02.2012 20:06

Jednoduchý blikač

 

V zásadě se jedná o šest na sobě nezávislých lavinových generátorů. Každý přitom spíná vždy jednu ze šesti LED a ty poté tvoří iluzi zcela náhodného a chaotického blikání. Jednotlivé LED jsou poté na desce rozmístěny do trojúhelníku.


Obr. 1: Dekorativní blikátko

Na následujícím obrázku je schéma zapojení.


Obr. 1: Schéma zapojení

Lavinové generátory jsou tvořeny opačně zapojenými tranzistory a s nezapojenou bází. Funkce zapojení je taková, že po připojení napájecího napětí se přes rezistory začnou pomalu nabíjet kondenzátory. Dosáhne-li napětí na pinech kondenzátoru mezní napětí pro takto zapojené tranzistory (cca 12V, ale záleží na typu tranzistoru), tranzistor sepne a náboj z kondenzátoru proteče přes diodu LED. Tím však napětí na kondenzátorech opět klesne, tranzistory se opět uzavřou a celý cyklus se opakuje.

Ovšem jelikož součástky již z výroby nejsou naprosto shodné a tím spíše průrazná napětí tranzistorů je značně rozdílná, bliká každá LED samostatně a vždy rozdílně od ostatních a tím je tvořen zajímavý efekt.

Konstrukce:
Já jsem se rozhodl rozmístit diody do trojúhelníku a to vždy po třech na jednu hranu. Na následujících obrázcích je tedy takto tvarovaný plošný spoj.


Obr. 2: Rozmístění součástek

 

 

 

 

 

Ke konstrukci bych jen dodal, že ne každé tranzistory jsou na tuto funkci vhodné. Jako nejlepší se osvědčil typ BC547C, který pracoval vždy. Naproti tomu typ BC337 nepracoval vůbec (po nastoupání napětí se otevřel jen částečně a v tomto stavu již setrval).

Jinak je samozřejmě potřeba použít k napájení napětí minimálně 12V, lépe však 15V. Při nižším napětí blikač pracovat nebude.

Zdroj:https://pandatron.cz/?520&dekorativni_blikatko

Můj blikač

Jednoduchý blikač

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek